Vacsoravendég - Péter Szabó Szilvia
A NOX zenekarból is ismert Péter Szabó Szilvia nemrég hazaköltözött Angliából, ahol bár egy-két rossz fish and chips-en kívül nem érte negatív gasztroélmény, hiányzott neki a magyar konyha. Az énekesnő önkénteskedett a Gyermekétkeztetési Alapítvány szóvivőjeként, maga is szívesen főz "Szilvi módra".
- Kétlaki életet él, hiszen Angliában dolgozott több éven át. Januárban költözött vissza az országba, mi hiányzott a legjobban?
- A családom, a barátaim meg persze a közönség és a konyha. Kedvelem a magyaros ízvilágot, én is nagyon magyarosan főzök, sok paprikával, sok hagymával. Nagy-Britanniában inkább az ázsiai konyha népszerű. A keleti ízek is ínycsiklandóak, de különösen a téli napokon hiányzott egy-egy jó töltött káposzta. Szerencsére az alakom miatt nem kell aggódnom.
- Mit főz és mit fogyaszt szívesen?
- Kedvelem az egyszerűbb hazai fogásokat is, de szeretek magam kotyvasztani - "Szilvi módra", sok hússal, sajttal, krumplival, még több hagymával, baconnel.
- Hírhedt az angol konyha, pedig a brit fogások között akadnak izgalmasak. Milyen tapasztalatai voltak?
- Egy alkalommal beültünk egy homárétterembe, úgynevezett lobster barba a kollégáimmal, ahol tényleg csak homárfogások szerepeltek az étlapon a burgertől az egészben tálalt rákokig. Mennyei volt az a konyha! Viszont ettem egyszer egy nagyon rossz fish and chipset, de szerencsére kevés negatív tapasztalatom van.
- Sokat utazott már a munkája miatt. Mely földeket járta be, és mely nemzet konyhája a kedvence?
- Annak ellenére, hogy sok nemzetnek szinte nincs is saját, autentikus konyhája, egyre sem mondanám, hogy nem tetszett. Azokat az országokat kedvelem, ahol nagy múltú gasztronómiai hagyományok szerint főznek. Közülük az olasz fogásokat emelném ki, emellett a török ételeket is nagyon szeretem. Kevés étel van csak, amit nem eszek meg.
- A nyár szintén utazással telik, ám Magyarországot járja, és koncertezik. Hogyan telik a fesztiválszezon?
- Sokat dolgozom, összeraktam egy új zenekart, lemezt is készítünk, amely az év végén fog megjelenni. Az új dalom videoklipje is most debütál, így mozgalmas a nyár.
- Tudjuk, hogy a színpadon maximalista. Igaz ez a konyhában is?
- Persze, nem szeretek rosszat főzni. Addig kóstolgatom és ízesítgetem a fogásokat, amik jók nem lesznek. Vendégséget mégsem szoktam tartani, mert egy elég pici lakásban élek, ráadásul a fesztiválszezonban alig van időm a barátaimra.
- Ha óriási lakása lenne egy hatalmas ebédlővel, kit hívna meg vacsorára, és beszélgetne vele egy finom fogás fölött?
- Rengeteg színészt, előadót és zenészt szeretek. Talán az angol énekes-dalszerző Robbie Williamst hívnám meg, mert kíváncsi vagyok rá, milyen a hétköznapi életben. Robin Williams Oscar-és Golden Globe díjas amerikai színészre is kíváncsi lettem volna, mert őt sírós szemű bohócként ismertük meg.
2014. szeptember |