100 éves Étteremben
Megható találkozás: az idén - nevével ellentétben - 174 éves 100 éves Étterem teljes személyzete őszinte és átható örömmel látta vendégül a Magyar Konyha felkérésére kedvenc ételeire a 22 éves, tündöklően szép és kedves sztárt, Péter Szabó Szilviát, a népszerű NOX együttes "arcát" (énekesét, táncosát).
Pest egyetlen piciny barokk palotájában viruló éttermében ezen a napon, délidőben mindenki - Egri Péter séf, Farkas Elemér teremfőnök, Bakó Sándor és Kovács Gábor felszolgálók - az Eurovíziós Dalfesztivál meglepetés csapatának fronthölgyét szeretné kényeztetni. Ő bizony az a típus, aki ezt nagyon is szereti, hiszen otthon, édesanyja is sok-sok szeretettel fogadja, ha mostanában nagy ritkán hazajut. Nincs ugyanis sok szabad ideje, mert felpörögtek a NOX együttes körül az események. No de erről később, mindenekelőtt jöjjön a sok-sok kedvenc közül az egyik: tavaszi zöldborsóleves grízgaluskával, gazdagon friss zöldségekkel.
- Igen, ez az egyik kedvencem, és meg is hatódtam, amikor a 100 éves Étterem séfje megkérdezte, milyen főételt szeretnék - mondja a forró levest megfújva Szilvi, a mosolyát sem mellőzve. - A fokhagymamártásos csirkét kértem, mert számomra ez is olyan finomság, mely édesanyám ízüzeneteit hozza vissza.
Az énekesnő a leves elfogyasztása után tovább mesél:
- A fesztivál sokak számára talán kudarcként könyvelhető el, mert mindenki bennünket jósolt az élre - mondja kissé komolyra fordítva a szót a Szeged melletti Forráskútról származó sztár. - Mi magunk is úgy gondoltuk, hogy valóban a csúcson végzünk. Az elődöntő elsöprő sikere is ezt vetítette elénk. Aztán jött a szavazás, és pont a közepén végeztünk. Az elmúlt napok azt bizonyítják, hogy Európából máris számos meghívást kaptunk, a magyar zenét népszerűsítettük, és nem vallottunk szégyent.
Szilvi - akinek édesanyja és édesapja nagyon fiatal - a Szegedtől nem messze található Csengélen pici korában sok időt töltött a nagyszülők tanyáján. Vályogházban, igazán egyszerű, ám annál nagyszerűbb körülmények között. A ma is élő nagymama maga gyúrta a levestésztát, ősöktől átörökölt magyar konyhát vezetett. Különösen a kemencében sütött túrós lepény és friss kenyér emléke él benne, és persze még sok-sok pillanat. A tanyát már nem a nagyszülők lakják.
Közben a felszolgálók férfi hada hozza a séf úr vezetésével a konyakos kacsamájjal töltött burgonyatáskával, tejszínes fokhagymamártással, grillezett zöldségekkel. A sudár, gyönyörű lány megilletődik és be is vallja: farkaséhes.
- Pedig folyamatos hízókúrára fognak, ugyanis bármennyit is eszem, sajnos rendszertelenül, és nem látszik meg rajtam - teszi meg őszinte vallomását Szilvi. - 18 éves koromban kerültem Budapestre, a színpadra, a reflektorfénybe, de már a kezdetek kezdetén tudtam, hogy sajátos életformát élek. Szeretek eljárni éttermekbe, kifejezetten vadászom a különleges ízkalandokat, ha időm engedi, hosszasan elnassolgatok.
Elárulhatjuk olvasóinknak, hogy Szilvi autodidakta módon kötődik a zenéhez és énekléshez, évekkel ezelőtt Harmath Szabolcs fedezte fel, és azóta is közösen alakítják ki a repertoárt. Kamaszkorában azt mondta, semmi mást nem szeretne csinálni az életben, csakis a színpadon szerepelni. S megtörtént a nagy találkozás: 22 évesen máris megélheti a siker mámorító pillanatait. Autentikus magyar népzenét vegyítik a mai zene hangzásvilágával.
- Eddig négy lemezünk jelent meg, és arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy a hanglemezlistán a Ragyogás című az első, a Bűvölet pedig a harmadik helyen szerepel, míg a korábban kiadott Örökség című CD-nk még most is a huszadik.
A desszert varázslatos alkotása a séfnek. Ez kihagyhatatlan, ám utána Szilvi sajnálattal jelenti be, hogy következő programjára kell sietnie, de látjuk az arcán, maradna még.
Marad is: az egyik jóképű felszolgáló rábeszéli, hogy írjon be a vendégkönyvbe. Nem esik nehezére a köszönet megfogalmazása.
2005. június
Magyar Konyha |