Vacsoracsata
Résztvevők és helyezések
Koltai Róbert - 36 pont
Péter Szabó Szilvia - 35 pont
Gáspár Győző, Rippel-fivérek - 34 pont
Valkó Eszter - 29 pont
Receptek
Előétel: Libamáj terrine
Hozzávalók:
0,70 kg libamáj
0,25 l főzőtejszín
0,05 kg zselatin
0,02 kg só
0,005 kg majoránna
0,002 kg őrölt feketebors
0,05 l tokaji bor
0,02 l konyak
0,20 kg lekvár
A libamájat egy centis kockákra vágjuk, beletesszük egy tálba, majd hozzáadjuk a tejszínt, a zselatint, a fűszereket, a bort és a konyakot. Ezeket összekeverjük, és egy alufóliával kibélelt, olajozott őzgerincformába öntjük. A tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon egy órán keresztül sütjük. Majd, amikor kihűlt, a hűtőben kidermesztjük. A formából és az alufóliából kivéve felszeleteljük, végül lekvárral és pirítóssal tálaljuk, gyümölcsökkel díszítjük.
Főétel: Trikolor csirke krumplipürével
Hozzávalók:
0,90 kg csirkemell filé
3 db kaliforniai paprika (3 színű)
0,30 kg fetasajt
0,30 kg füstölt karaván sajt
0,05 kg kotányi grill fűszersó
0,1 l étolaj
0,20 kg pesto
A csirkemelleket megnyitjuk, és kiklopfoljuk. Az alufóliából 20 centis darabokat tépünk, leolajozzuk, és megszórjuk a grill fűszersóval. Rátesszük a csirkemelleket, megkenjük a pestóval, és beszórjuk ismét a fűszersóval. A közepére halmozzuk a csíkokra vágott fetát, kaliforniai paprikát és a füstölt sajtot. Mindenből 2-3 csíkot. Ezeket úgy osszuk el, hogy a 6 db tekercsbe elég legyen, majd jó szorosan feltekerjük. Előmelegített sütőben, 150 fokon 45 percig sütjük. Amikor elkészült, lefejtjük róla a fóliát, és felszeleteljük. Burgonyapürével tálaljuk, és zöldségekkel díszítjük.
Desszert: Sült túrópuding
Hozzávalók:
kevés puha vaj és liszt a csészék előkészítéséhez
3 evőkanál mazsola
fél dl rum
3 tojás
25 dkg tehéntúró
3 evőkanál tejszín
1 citrom
fél vaníliarúd
10 dkg cukor
5 dkg liszt
1 csipetnyi só
Az öntethez:
15 dkg baracklekvár
1 dl rum
1 citrom
200 fokra állítjuk a sütőt, és amíg felmelegszik, kivajazunk és kilisztezünk 8 db másfél decis kávéscsészét. Egy kisebb lábasba öntjük a mazsolát, ráöntjük a rumot, és hozzáöntünk még annyi vizet, hogy ellepje a szemeket. Ezt erős tűzön felforraljuk, majd az első rottyanás után lehúzzuk a tűzről, és félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, és két tálba külön-külön beleöntjük. A sárgáját összekeverjük a túróval és a tejszínnel, majd beleszórjuk a cukrot és a lisztet. Ehhez belereszeljük a citrom héját, belekaparjuk a vaníliarúd belsejéből az aromás pöttyöket, majd beleöntjük a rumos mazsolát, és mindezt alaposan összekeverjük. A tojásfehérjéhez egy csipetnyi sót adunk, és keménnyé verjük a habot. Ezt óvatosan hozzáforgatjuk a vaníliás-mazsolás túróhoz, majd belekanalazzuk a kivajazott, kilisztezett csészékbe, és 15 percre betesszük őket a forró sütőbe. Ezalatt elkészítjük a mártást. Közepes lángon kevergetve összemelegítjük a baracklekvárt a rummal, és ehhez hozzáreszeljük a citrom héját. A negyed óra leteltével, sütőkesztyűvel kivesszük a túrópudingokat, és ráfordítjuk őket egy vágódeszkára, végül rácsorgatjuk a rumos-citromos baracklekvárt.
2008. szeptember
vacsoracsata.tv |